Ei auta itku markkinoilla, kun IT-projektit venyy ja paukkuu

Olemme lukeneet viime aikoina paljon uutisia IT hankkeiden takkuilusta. Jos otsikoissa ei ole bussien lippujärjestelmä, niin sitten tukkukauppojen toimitusvaikeudet. Vaikka uusien IT-järjestelmien rakentaminen hanskataan tarkoilla prosesseilla, niin kuitenkin syntyy helposti virheitä, jotka kumuloituvat jatkossa. Virheet aiheuttavat kustannusten nousua, johon ei ole varauduttu. Projektien aikataulut on määritelty hyvin tiukoiksi, joten myöhästymisiin ei todella ole varaa. Pahimmassa tapauksessa myöhästymistä on peitelty ja koko soppa tulee julkisuuteen hyvin kiusallisella ja näkyvällä tavalla iltapäivälehtien reposteluissa.

Usein suurten yritysten IT-hankkeissa ilmenee mahtipontisuutta. Halutaan suurta, kaunista ja ainutkertaista. Voitaisiinko yrittää ottaa oppia  muiden yritysten samankaltaisista hankkeista? Tai jos kotimaasta ei löydy sopivaa mallia, niin maailmalta varmaankin löytyy.

Usein nousevien kustannusten syynä on räätälöinti. Ja kun räätälöinnissä päästään kunnolla vauhtiin, niin pian huomataan, että eihän siitä takkia tullutkaan, vaan aivan jotain muuta. Alkaa korjaamisen loputun kierre, kustannukset nousevat pilviin, projekti myöhästyy ja järjestelmän testaus jää viime tippaan.

Vaikka testaus on tärkeä osa IT-projektia, siihen varatusta ajasta nipistetään usein muihin tehtäviin. Kun testaukselle jää projektin aikataulusta vain murto-osa, sitä ei ehditä tehdä perinpohjaisesti ja loppu on sitten arvattavissa. Pahimmassa tapauksessa lähdetään takki auki liveen keskeneräisellä järjestelmällä, pistetään vain pää pensaaseen ja toivotaan parasta. Projektihan on pysynyt hienosti aikataulussa, muusta ei sitten tarvitse enää välittää.

Kun testauksessa käytetään sovellusten suorituskyvyn valvontaan soveltuvaa ohjelmistoa ja tuotantoympäristön suorituskykyvaatimuksille asetettuja raja-arvoja, saadaan tietoa siitä, onko ohjelmisto valmis liveen. Näin voidaan testata ohjelmiston suorituskykyä jokaisessa iteraatiossa, ja saadaan varmemmin se takki valmiiksi.